Hooikoorts

leestijd 5 minuten·1013 woorden

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd. Zowel bomen, kruiden, bloemen, grassen als granen produceren pollen tijdens hun bloei. Vooral tijdens de bloeitijd hangen de pollen in de lucht. Als u allergisch bent voor stuifmeel, raken de slijmvliezen van uw ogen en neus overprikkeld. Dat veroorzaakt de hooikoortsklachten.   klachten.

Hooikoorts komt vooral voor tijdens de zomer. Maar u kunt ook al in de (vroege) lente of nazomer hooikoortsklachten hebben. Het ligt eraan voor welk type stuifmeel u allergisch bent. De bloeitijd van die boom of plant bepaalt wanneer u klachten heeft.  

Symptomen van hooikoorts 

De symptomen van hooikoorts lijken een beetje op de symptomen van verkoudheid. Hooikoorts kan de volgende klachten geven:

 • tranende, rode, dikke, jeukende, branderige ogen
 • eerst een loopneus, later een verstopte neus
 • kriebelhoest en veel niezen
 • keelpijn of branderige keel
 • hoofdpijn
 • lichte koorts of een koortsig gevoel 
 • vermoeidheid

Sommige mensen hebben het hele hooikoortsseizoen klachten. Anderen slechts af en toe, afhankelijk van het weer en de plaats waar zij zijn. 

Let op: Heeft u tussen januari/februari en augustus/september last van deze symptomen? Dan heeft u waarschijnlijk hooikoorts. Heeft u het hele jaar door dit soort symptomen? Dan bent u waarschijnlijk allergisch voor huisstofmijt/schimmels of huisdieren.

Lees meer in ons artikel: Waar of niet? Je hebt alleen last van hooikoorts in de lente en zomer. En bekijk de video:

 

Oorzaken van hooikoorts 

Of u hooikoorts ontwikkelt, heeft onder andere te maken met erfelijke aanleg en met blootstelling aan pollen. Als u gevoelig bent voor hooikoorts, krijgt u meestal tussen uw 10e en 30ste jaar voor het eerst klachten. Bij veel mensen gaat de hooikoorts uiteindelijk vanzelf over, meestal zo’n 10 tot 30 jaar na de eerste keer.  

Heeft u eenmaal hooikoorts ontwikkeld, dan krijgt u een allergische reactie zodra u pollen inademt. Op zich zijn pollen niet schadelijk. Maar als u er allergisch voor bent, handelt uw lichaam alsof er wél een schadelijke stof is binnengekomen. Uw lichaam gaat zich verdedigen tegen de pollen met een afweerreactie. Daardoor ontstaat de allergische reactie: irritatie van de slijmvliezen in uw neus, uw keel en uw ogen.

N.B. Als u hooikoorts heeft, heeft u een vergrote kans op voedselallergie (allergie voor sommige soorten groenten, fruit en noten). Bepaalde stoffen uit stuifmeel lijken namelijk sterk op stoffen uit die levensmiddelen. Daarom gaat uw lichaam ook daarop allergisch reageren. Dit wordt ‘kruisreactie’ genoemd.  

Hooikoorts voorkomen 

Hooikoorts wordt opgewekt door het stuifmeel van bepaalde bomen en planten. Het is dus raadzaam om te ontdekken voor welke soort(en)  stuifmeel u allergisch bent: van welke bomen en/of welke planten. Een hooikoortstest kan helpen om de bron(nen) van uw klachten te ontdekken. Uw huisarts kan onderzoeken voor welk stuifmeel u precies allergisch bent. Dit gebeurt via een bloedtest of via een huidtest. 

Als u precies weet waarvoor u allergisch bent, kunt u tijdens de bloeitijd van die bomen/planten maatregelen nemen. Dan zult u waarschijnlijk minder last hebben van hooikoorts. Op de speciale hooikoortsradar (www.hooikoortsradar.nl) vindt u uitgebreide informatie over pollenplanten. 

Bekijk ook eens de BENU Apotheek Pollenkalender. Hier leest u in welke maand u het meeste last heeft van welke soort bomen en planten

Tips wanneer u naar buiten gaat in het hooikoortsseizoen:

 • Ga het liefst 's ochtends vroeg of 's avonds laat naar buiten. Dan waait het minder en wordt het stuifmeel minder verspreid.   
 • Douche voor het naar bed gaan, om pollen uit uw haar te houden. 
 • Houd uw kleding en beddengoed schoon door dit regelmatig te wassen en in de wasdroger te drogen.

Maatregelen om hooikoorts tegen te gaan 

In het hooikoortsseizoen hangen er buiten veel pollen in de lucht. Pollen kunnen ook binnenshuis terechtkomen. De hoeveelheid pollen kan per dag, per dagdeel en per plaats verschillen. Hierdoor kan ook de heftigheid van uw klachten verschillen.  

Pollen kunt u nooit helemaal vermijden. Maar de volgende maatregelen kunnen wel helpen om hooikoortsklachten tegen te gaan. 

 • Draag een (zonne)bril als u naar buiten gaat. Dan komt het stuifmeel minder gemakkelijk in uw ogen.  
 • Probeer niet in uw (jeukende) ogen te wrijven, want daardoor kunt u ontstoken ogen krijgen. Leg een vochtig washandje op uw ogen, of spoel uw ogen met schoon water. Dat kan verlichting geven.  
 • Blijf op zonnige, droge, winderige dagen zo veel mogelijk binnen.  
 • Regen haalt pollen uit de lucht. Bij regenweer zult u minder klachten krijgen als u naar buiten gaat dan bij droog en winderig weer. 
 • Houd de ramen en deuren van uw woning zo veel mogelijk dicht. Dit geldt zeker voor uw slaapkamerraam! 
 • Plaats horren voor uw ramen en deuren. Die kunnen het stuifmeel gedeeltelijk tegenhouden.  
 • Ga liever niet zelf gras maaien, of maai het gras voordat het bloeit. Ga liever ook niet zelf planten snoeien die veel pollen verspreiden. 
 • Droog uw wasgoed tijdens het hooikoortsseizoen binnen, niet buiten.  
 • Volg de speciale hooikoortsradar en hooikoortskalenders. Deze kunt u volgen via internet (apps of websites als www.hooikoortsradar.nl), radio, tv en teletekst. Zo kunt u uw activiteiten buitenshuis aanpassen aan de hooikoortsverwachting.   

Hooikoorts behandelen 

Helpen de hierboven genoemde maatregelen om hooikoorts te voorkomen u niet of onvoldoende? Gebruikt u zelfzorgmedicijnen tegen hooikoorts, maar helpen die ook niet voldoende? Dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Misschien is dan verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld een hooikoortstest of een bredere allergietest. 

Daarnaast is het in de volgende situaties raadzaam om naar uw huisarts te gaan.

 • Als u medicijnen op recept gebruikt, maar uw klachten onvoldoende of niet verminderen. 
 • Als uw ogen rood, dik en pijnlijk zijn.  
 • Als u hoofdpijn of oorpijn krijgt die niet overgaat.  
 • Als u klachten heeft aan één kant van uw hoofd. 
 • Als u vaak benauwd of kortademig wordt.  
 • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan is het veiliger om een medicijn op recept te gebruiken, in plaats van een vrij verkrijgbaar medicijn. 
 • Bij kinderen: als ze voor de eerste keer klachten krijgen die misschien te maken hebben met hooikoorts.  

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij hooikoorts? 

Behalve de voorzorgsmaatregelen die hierboven zijn genoemd, kunt u een vrij verkrijgbaar medicijn gebruiken om de klachten te verminderen. Om klachten van hooikoorts te voorkomen of te vermijden, kunt u tabletten met cetirizine of loratadine gebruiken. Deze medicijnen werken binnen enkele uren en werken dan ongeveer 24 uur. Deze anti-allergiemedicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Uw BENU Apotheek kan u adviseren over welk medicijn het best bij uw situatie past.